Espais Naturals Margalló Patrimoni

UNA PROVA CICLISTA AUTORITZADA PER L’AJUNTAMENT D’ELX I LA CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT DANYA LES CARRILADES IBERES DEL BARRANC DE SANT ANTÓN

 

Margalló-Ecologistes en Acció estudia denunciar a totes dues administracions per danys al patrimoni arqueològic

El pas d’una prova de bicicleta de muntanya diumenge passat 17 d’octubre ha ocasionat nombrosos danys en les carrilades iberes existents al barranc de Sant Antó. Les carrilades són solcs fets en les roques pels quals es canalitzaven les rodes dels carros, per a facilitar el transport de mercaderies pesants per terrenys de difícil trànsit. Els desperfectes es van produir presumptament pel frec i colpege dels pedals i plats de les més de 500 bicicletes que van participar en la prova, al circular les mateixes per l’interior de les carriledes o per damunt d’elles.

Les carrilades danyades són les que es trobaven en millor estat de conservació de tot el terme municipal. La seua rellevància va servir perquè des del mateix ajuntament es batejara a la sendera de xicotet recorregut inaugurat per la zona l’any 2018 com “Camí dels Íbers”. Per a evitar danys en elles, i a l’espera que s’aprovara el catàleg municipal de senderes que regulara els usos permesos en aquest i altres senderes, el propi ajuntament va disposar senyalística adequada per al desviament de bicicletes pel Camí de Monforte, pròxim a la zona. Pel que sembla, aquests senyals han desaparegut.

Per al nostre grup resulta inadmissible que s’autoritzara una prova esportiva per la zona i per això estudiem emprendre accions legals contra les administracions responsables. Ni la Conselleria de Medi Ambient ni l’Ajuntament d’Elx han vetlat per la salvaguarda d’aquest patrimoni arqueològic, malgrat conéixer la seua existència. Especialment vergonyosa ha sigut l’actuació de l’Ajuntament, com a autoritat substantiva que podia haver suspés la prova. Des de la Regidoria d’Esports, que tenia constància per part nostra del mal que podia produir-se, es van negar a això, malgrat reconéixer que no existia cap informe que avalara que no s’anava a danyar al patrimoni de la zona. Lluny de suspendre la prova, tant Esports com la Regidoria de Medi Ambient van promocionar la mateixa, incloent-la dins del calendari de la Setmana de la Mobilitat, tota una incongruència  en tractar-se d’una prova esportiva competitiva que res té a veure amb la mobilitat sostenible.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar