PETITES IDEES PER GARANTIR UN GRAN FUTUR
Casa nostra, tot i ser el nostre aixopluc, és una gran desconeguda pel que fa a la despesa de recursos i energia o als materials que la formen. Periòdicament rebem les factures de consum d’aigua, electricitat, gas natural, etc., però sovint només ens fixem en l’import, i no en els m3 o els kWh que consumim, i encara menys en com fluctuen aquests consums al llarg de l’any. Per exemple, al nostre país cada habitatge consumeix de 7.000 a 8.000 kWh cada any, incloent la despesa elèctrica i la de combustibles com el gas, i sovint això és resultat d’un munt de factors que se’ns escapen [1].
Les ecoauditories domèstiques consisteixen en què un expert diagnostiqui i recomani mesures per reduir l’impacte ambiental en diferents aspectes de la llar. Pel que fa a l’energia, es valora el consum actual i s’estudia l‘eficiència dels sistemes existents a la llar per il·luminació, cuina, climatització i electrodomèstics, així com els hàbits personals. També es valoren les condicions bioclimàtiques de l’habitatge i si són millorables. Pel que fa a l’aigua, es quantifica la despesa i es recomanen sistemes i hàbits d’estalvi en els punts en què és excessiva. L’auditoria ambiental també pot abastar consells per a la reducció de la generació de residus i la correcta separació en origen o la introducció de materials més ecològics a la llar, sobretot en cas de fer reformes.
Les ecoauditories domèstiques han provat ser una iniciativa de sensibilització i informació personalitzada de gran interès per promoure l’acció per a l’estalvi de recursos a l’habitatge. Sovint necessitem mesurar i veure per poder actuar. A casa nostra es van realitzar els primers programes d’ecoauditories els anys 2004 i 2005 a ciutats com Barcelona i Badalona, i s’han continuat desenvolupant experiències com les impulsades per l’Associació de Naturalistes de Girona el 2006, o darrerament l’associació Barnamil a Barcelona. És remarcable l’èxit de participació de l’actual programa estatal ‘Llars verdes’ que ofereix reunions trimestrals per intercanviar informació, assessorament personalitzat, materials sobre recomanacions i mecanismes per ajudar a mesures d’estalvi.
Notes
[1] Experiència pròpia Fundació Terra
Vía | gencat.net