Espais Naturals

Situació preocupant de l’ós bru als Pirineus

SETMANA SALVAR LA BIODIVERSITAT
Ecologistes en Acció, davant la propera celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat, adverteix que amb una població menor de 20 exemplars, la supervivència de l’ós bru al Pirineu té un futur negre, tal com assenyalen diversos informes i publicacions de la comunitat científica. Especialment crítica és la situació de la població occidental, només formada per tres mascles, sense cap possibilitat de recuperació si no es realitza un reforçament urgent amb dues o tres femelles.

El govern francès ha fet dos programes de reforçament amb l’alliberament d’exemplars d’aquesta espècie. Un cop finalitzada la segona etapa d’aquest programa, el Ministeri de Medi Ambient d’aquest país es planteja una tercera on, en opinió d’Ecologistes en Acció, seria prioritari actuar sobre la població occidental.

Al vessant espanyol, les diferents administracions són meres observadores de les actuacions que es vénen desenvolupant al costat francès del Pirineu pel que fa al reforçament de la població de l’ós bru. L’obsolet Pla de Recuperació d’aquesta espècie a Navarra no contempla cap mesura en aquest sentit i, a més, no ha sigut adequadament adaptat ni revisat tal i com el mateix Pla determina en la seua redacció. Més greu és encara que les dues comunitats autònomes espanyoles amb una responsabilitat major, Catalunya i Aragó, no tinguen ni tan sols aprovat aquest pla, per la qual cosa no tenen una política coneguda d’actuació a l’hora de gestionar l’hàbitat i la conservació de l’espècie, incomplint el mandat legal des de l’any 1991.

Atesa la situació crítica, trenta associacions de França, Andorra i Espanya implantades als Pirineus, entre elles Ecologistes en Acció, han decidit unir esforços i coordinar actuacions per a la conservació de l’espècie i el seu hàbitat. Una de les línies de treball serà la pressió a les administracions per a que actuen de manera coordinada, aconseguint que el programa de reforçament continue fins que la població d’ós siga viable i s’aproven i coordinen els plans de recuperació territorials a tot el Pirineu.

+ info | Manifest ós bru

Vía | ecologistasenaccion.es


> Comparteix aquest article en:

http://es.wikipedia.org/wiki/Global_Peace_Index

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar