Contaminació Ambiental Mobilitat Sostenible

Propostes urgents per a la desescalada: vies ciclistes ràpides d’alta capacitat i el tancament de la Corredora

En el marc de l’emergència sanitària, la imminent desescalada fa sorgir la necessitat de mitjans de desplaçament individuals que faciliten el distanciament físic. Des de les diferents administracions ja s’està plantejant l’impuls de la bicicleta com el mitjà de transport més apropiat de cara a la reducció inevitable de passatgers que ja pateix el transport públic.

Afortunadament, les reticències a estimular l’ús del cotxe són lògiques, ja que  això comportaria un augment de la contaminació; aspecte controvertit, donat que cada vegada més estudis vinculen les àrees més contaminades amb la major incidència de COVID-19.

Elx en Bici-Margalló-Ecologistes en Acció fa dècades que defensa la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, saludable, econòmic i socialment sostenible. A això se sumen els estudis que situen la bici com el mitjà de transport més eficient en trajectes de menys de 10 km, per la qual cosa, en una ciutat eminentment plana i compacta com  és Elx, es donen les condicions idònies.

No obstant això, les infraestructures ciclistes no tenen una implantació suficient ni consolidada a Elx, i l’existent hauria d’eixamplar-se per a facilitar un distanciament físic suficient. És per això que Elx en Bici-Margalló-Ecologistes en Acció y CCOO Vinalopó-Vega Baja han presentat a l’Ajuntament l’ampliació de les infraestructures ciclistes existents, així com la implantació de vies ciclistes ràpides d’alta capacitat (corredors ciclistes) ocupant part de l’espai dedicat a vehicles motoritzats.

Es tracta de seguir els passos de Milà, Bogotà, Berlín, París i fins i tot Barcelona, que ja dediquen exclusivament a bicis i vehicles de mobilitat personal (patinets, etc.) un carril de circulació en carrers i avingudes de més d’un carril en cada sentit. Per tant, en el cas d’Elx, carrers com Vicente Blasco Ibáñez, Pere Joan Perpinyà o les avingudes de Novelda i d’Alacant serien candidates per a la implantació d’aquest model. Així mateix, a  l’avinguda del Ferrocarril-Universitat proposen ocupar un carril de circulació per a assignar-lo, mitjançant separació física, a  les bicis i cedir, al seu torn, el carril bici existent per a ús de vianants, també amb separació física respecte a les bicis, a fi de facilitar el distanciament físic també de vianants. En definitiva, mesures aplicables a totes les vies de prioritat de circulació i de circulació intermèdia.

Així mateix, plantegen al consistori el tancament immediat de la Corredora sense esperar a les obres, que es podrien ajornar més enllà d’agost. La necessitat d’espais per a vianants amples que faciliten el distanciament físic fa d’aquesta i altres iniciatives similars mesures de caràcter urgent que caldria prendre abans de la pròxima fase de desescalada. També sol·liciten el manteniment, i reforç si cap, de les mesures ja aplicades de desinfecció i higiene en Bicielx i la promoció de noves altes amb incentius o gratuïtat temporal; l’establiment de tota la ciutat com a zona de 30 km/h així com establir determinades zones de 10 i 20 km/h en funció dels carrers.

Els fotomontatges corresponen a simulacions de les propostes de vies ciclistes ràpides d’alta capacitat (propostes completes aquí).

Elx en Bici-Margalló-Ecologistes en Acció i CCOO Vinalopó Vega Baja

 

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar