OPINIÓN
Entre el 16 i el 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany té per lema ‘Millora el clima de la teua ciutat’. Per això, Margalló Ecologistes en Acció volem emfatitzar la forta contribució dels automòbils a les emissions de gasos d’efecte hivernacle. I és que una de les principals formes de limitar el canvi climàtic, al mateix temps que es millora l’habitabilitat urbana, és reduir el trànsit d’automòbils a les nostres ciutats.

La convocatòria de la Setmana Europea de la Mobilitat es plantejà per primera volta l’any 2002. Amb ella, es pretén promoure la realització d’activitats prèvies al Dia sense Cotxes, amb l’objectiu d’informar, conscienciar i donar participació a la ciutadania en la tasca de millorar la qualitat de vida de les ciutats. En última instància, es tracta de reduir el nombre de cotxes en circulació i demostrar en la pràctica els beneficis que reporta que els automobilistes deixen el cotxe a casa per als seus desplaçaments per la ciutat.

Lamentablement, any rere any, esta iniciativa s’ha anat saldant amb una sensació de fracàs cada volta més gran, a mesura que ha anat perdent contingut i incidència, ja que l’aposta pel transport públic i els mitjans alternatius i no motoritzats continua sent més que ridícula en comparació amb la inversió en noves infraestructures i serveis destinats al cotxe particular.

No obstant això, enguany ens podem felicitar per haver-nos sumat diferents organitzacions socials com som Margalló Ecologistes en Acció, l’Associació de Comerciants d’Elx, la Federació d’Associacions de Veïns “Dama d’Elx”, Educare Social i el Casal Jaume I d’Elx amb l’Ajuntament d’Elx per tal de contribuir a conscienciar la ciutadania sobre el model insostenible de mobilitat urbana que practiquem i patim cada dia.

Per fer-ho hem organitzat una sèrie d’activitats que van des d’accions directes com una visita cicloturística pels principals carrers i per la ruta del palmerar, un taller de mecànica bàsica de la bicicleta gràcies a la col•laboració desinteressada de Ciclos Jogar o un taller per mesurar la contaminació acústica, fins a actuacions conscienciadores com són el debat ‘La bici a la ciutat’, la projecció d’un documental sobre el model insostenible de mobilitat urbana actual, la presentació d’una campanya de promoció de la bici en els centres de secundària i l’exposició de panells ‘Transport i Medi Ambient’, passant per altres activitats artísticolúdiques com són la formidable exposició sobre la bicicleta convertida en art per l’artista Antoni Miró, la projecció de la pel•lícula ‘La Bicicleta’ als Odèon o la Jornada de dinamització comercial organitzada per l’Associació de Comerciants.

La finalitat d’estes activitats és que la mobilitat sostenible no es quede en una setmana sinó que es prolongue durant tot l’any i impregne la política local en mobilitat urbana.

La pròxima implantació de la bicicleta pública, el desenvolupament d’una xarxa de carrils-bici integral, i sobretot la pacificació del trànsit a 20 o 30 km/h en molts carrers per tal que la bicicleta puga conviure amb la resta de mitjans de transport són mesures encertades que animaran a sentir-se més segurs a aquells que veuen l’ús de la bicicleta a la ciutat com un perill. Però un model sostenible de mobilitat implica molt més, i com més participació hi haja, molt millor.

De fet, una altra bona iniciativa que es posa en marxa precisament en plena Setmana Europea de la Mobilitat és la Taula de la Mobilitat Sostenible i el Transport Públic d’Elx, mecanisme en el qual participarà el nostre col•lectiu com a part directament implicada en la millora del model de mobilitat d’Elx. Després d’haver insistit molt i fer front comú amb CC.OO. en la demanda per la creació d’esta “comissió”, finalment hem d’agrair l’esforç de l’Ajuntament d’Elx per fer-ho possible. Es tracta d’un primer pas per canviar tots junts les polítiques de mobilitat urbana obsessionades a aconseguir “la major fluïdesa amb el major trànsit de cotxes possible”, en un camí oposat al que assenyala la Setmana Europea de la Mobilitat i totes les recomanacions internacionals. És amb este tipus de mecanismes de participació que es pot dur a terme i decidir el model sostenible de mobilitat urbana que ens mereixem la ciutadania d’Elx.

Jeroni Rico Pascual
Secretari Margalló Ecologistes en Acció d’Elx
www.ecologistesenaccio.org/elx

Relacionado | Setmana Europea de la Mobilitat Elx 2009‏

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar