Margalló-Ecologistes en Acció porta a Europa a Elx com a exemple de mala gestió dels seus residus

Aquesta setmana hem remés al Comissari Europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, un escrit alertant-li de la “nsostenible gestió dels residus que es duu a terme a Elx, un exemple de mala praxi que crida l’atenció en una ciutat que es postula a Capital Verda Europea per a l’any 2030.

L’escrit ho enviem perquè precisament aquesta setmana des de la Comissió Europea es realitzaran diverses accions per a conscienciar sobre el problema dels residus, entre elles la difusió de bones pràctiques realitzades per institucions i organismes públics i privats. A Elx portem més de vint anys d’incompliments de la normativa vigent. Fruit d’això és que la nostra taxa de recuperació i reciclatge no arriba encara ni el 15%, quan a Europa ens exigeixen almenys un 50% . Això significa que quasi el 80% dels nostres residus pararan a l’abocador. I tot això es tradueix en més territori ocupat per abocadors, degradació del paisatge, pèrdua de biodiversitat, problemes de contaminació d’aqüífers….

En l’escrit també hem informat del que han sigut dècades de mala gestió i donen compte de les escasses expectatives de solució del problema, vistes les insuficients mesures que tenen previst adoptar-se, la majoria d’elles purament propagandístiques. Seguim sense pla de gestió per a conéixer les necessitats i dissenyar la contracta per a poder així complir amb els objectius marcats per l’actual normativa vigent, es dilaten en el temps la posada en marxa de mesures obligatòries com ara la recollida per separat de bioresidus, no tenim personal per a realitzar campanyes d’educació ambiental… I les més de 1.500 tones anuals de restes de poda del nostre palmerar es continuen traslladant en camions fora del nostre municipi, en comptes de transformar-se ací en compost com fan en altres llocs. Això, entre moltes altres coses.

Finalment, des de Margalló-Ecologistes en Acció responsabilitzem també d’aquesta mala gestió al Consorci de Residus del Baix Vinalopó, entitat que haguera de vetlar per la gestió sostenible dels residus a la comarca i que gestiona la planta de Els Cremats i l’abocador annex. Pràcticament l’única acció destacable de cara a millorar la situació per part del Consorci ha sigut la reforma de la esmentada planta, reforma que, recordem, varen denunciar per ser un escandalós exemple d’incompliment de les directives de contractació pública de la Unió Europea.

Comparteix

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*