El col·lectiu reivindica la restauració d’ambients artificializats amb una reforestació al costat de l’autovia A-7
Margalló-Ecologistes en Acció ha remés a l’alcalde d’Elx, Carlos González, un escrit demandant-li l’elaboració urgent d’un pla de renaturalització de la ciutat i del seu entorn, pla que protegisca i millore el patrimoni natural ja existent i que escometa la reversió d’actuacions insostenibles realitzades a Elx en les últimes dècades. Per a Margalló, aquest pla hauria d’abordar qüestions com l’eliminació de la formigonada del Vinalopó i la naturalització del seu llit, la regeneració ambiental dels barrancs del terme (algun dels quals, com el de Sant Antón, ja han sigut engolits per la pròpia trama urbana), la promoció d’activitats agrícoles en el palmerar o la reforestació i revegetació d’espais marginals al costat d’infraestructures de comunicació urbanes o periurbanes.
La demanda de Margalló s’emmarca dins de la campanya de difusió de l’informe “Les ciutats enfront de la crisi ecològica”, presentat per Ecologistes en Acció dies arrere amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Ciutats. Per a Rubén Martínez , membre del Margalló, “un pla com aquest resulta imprescindible per a aconseguir la transformació sostenible d’una ciutat com la nostra, més encara si s’aspira a un guardó com el de Capital Verda Europea. No sols es tracta de crear nous espais verds i de fer més saludable i respectuosa amb el medi ambient la nostra ciutat, sinó també d’incrementar la seua resiliència, la seua fortalesa enfront de les profundes transformacions que veurem en els pròxims anys com a conseqüència, entre altres coses, del canvi climàtic”, afirma.
Per a llançar aquesta petició, aquest diumenge passat varen organitzar, conjuntament amb l’associació ARBA, una jornada de reforestació i neteja al costat de l’autovia A-7, en una zona pròxima al nucli urbà. A aquesta reforestació van acudir prop d’una cinquantena de persones sòcies i simpatitzants del col·lectiu ecologista, les quals constataren el lamentable estat de degradació del lloc. “A l’entorn de la nostra ciutat és habitual trobar espais com aquest , replets de fem i d’enderrocs, mostra de l’incivisme d’uns pocs però també d’una mala gestió per part de la nostra administració local, la qual no ha sabut ni ha volgut en molts casos implementar mesures efectives per a acabar amb aquest problema”, afirma Manuela Rubio, integrant del col·lectiu . “Recuperar aquestes zones però també dissenyar el seu manteniment i ús i conscienciar a la ciutadania per a la seua bona conservació són alguns dels objectius que han de contemplar-se en un pla com el que demandem, el qual pensem haguera de precedir i tindre’s en compte en el futur Pla General de la nostra ciutat”