Mobilitat Sostenible Societat Urbanisme

Manifest de suport als nous carrils bici d’Elx

Els col·lectius sotasignats, preocupats per la mobilitat sostenible, manifestem el nostre total suport als nous carrils bici del carrer Josep Maria Buck, l’avinguda Joan Carles I i l’avinguda d’Alacant, així com a la seua implantació com a exemple a seguir en futures infraestructures ciclistes. Així mateix, celebrem l’execució del carril bici de l’avinguda Alcalde Ramón Pastor, que unirà la Ronda Sud amb l’avinguda de la Llibertat i facilitarà altres connexions com el futur carril bici de l’avinguda Pere Joan Perpinyà.

Encara que és necessària una total continuïtat en el nou carril  bici del carrer Josep Maria Buck en els dos extrems, és a dir, connectar aquest carrer amb el carril bici de l’avinguda de la Llibertat, d’una banda, i amb la Corredora, de l’altra, així com que s’agilitze la continuïtat del carril bici al llarg de tota l’avinguda d’Alacant, reconeixem el gir important que fa l’Ajuntament d’Elx cap a un model de carril bici que tracta la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal com una autèntica manera de desplaçament en la ciutat.

En el cas del carril bici de Josep Maria Buck, que porta poc més d’una setmana operatiu, ens congratulem de la magnífica i immediata acollida per part dels seus usuaris, destacant el treball tècnic realitzat per a oferir-nos seguretat i agilitat mitjançant la separació física amb bol·lards i altres elements separadors, separació que els col·lectius implicats venim sol·licitant en aquesta mena d’infraestructures urbanes des de fa anys.

Quant a Joan Carles I / avinguda d’Alacant, valorem molt positivament la valenta aposta de suprimir un dels dos carrils de trànsit motoritzat per a assignar-lo a bicicletes, patins, patinets, patinets elèctrics i altres VMP de manera segura. Amb aquesta actuació s’erradica necessàriament la mala i il·legal praxi d’aparcar a doble fila en aquesta avinguda i es fomenta la mobilitat sostenible entre la població, incloent-hi, com no, la comunitat educativa pròxima, per a fer d’Elx un municipi més habitable.

L’ocupació de part de la calçada reduint el trànsit rodat per a assignar un espai ampli al carril bici en tots dos sentits amb la senyalització vertical, horitzontal i semafòrica reglamentària és el que porten fent en els últims anys ciutats com València, referent d’èxit en aquest tipus d’infraestructures, que, a més de ser reconeguda amb distincions, compta amb el millor reconeixement, que és el seu ús massiu per part de la ciutadania.

Aquests carrils bici materialitzen algunes de les actuacions debatudes en el procés de participació pública d’elaboració del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, s’exposen des de juliol, i, d’alguna manera, atenen les veus que des de la desescalada al maig/juny exposàvem la necessitat d’espais amples dedicats a mitjans de mobilitat més sostenibles (especialment recomanats, a més, per totes les administracions i experts en el context de la pandèmia de COVID-19).

Animem i urgim, doncs, l’Ajuntament d’Elx a continuar ampliant de manera àgil la xarxa de carrils bici seguint aquest model, que, a més, no entra en conflicte amb el trànsit de vianants, que també ha de ser prioritari. Així mateix, manifestem la necessitat de continuar invertint en infraestructures ciclistes encaminades a connectar tots els trams de carril bici existents que continuen inconnexos. Actuacions com aquestes marquen una fita en el nostre municipi i l’encaren cap a la capitalitat verda europea.

Animem també altres col·lectius a sumar-se a aquest manifest, que queda obert a noves adhesions a través del correu elx@ecologistesenaccio.org, adhesions que es publicaran en els mitjans digitals de les entitats que subscrivim el present document.

Subscriuen el manifest:

  • Margalló – Elx en Bici – Ecologistes en Acció d’Elx
  • Elche Patina – Club de Patinaje Elche
  • CCOO Vinalopó-Vega Baja
  • Asociación Ilicitana de Patinetes Eléctricos (AIPE)
  • 30 Días en Bici – Elx
  • Associació Veïnal Raval

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar