Margalló Residus

La Comissió Europea obri un procediment per infracció a l’Estat Espanyol per les irregularitats en l’adjudicació de les obres de reforma de la planta d’Els Cremats

La Comissió intervé arran d’una denúncia presentada per Ecologistes en Acció en 2018

 

 

La Direcció General de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i PIMES de la Comissió Europea ha remés un escrit a Ecologistes en Acció informant que la denúncia que va presentar el 2018 per irregularitats en l’adjudicació de les reformes en la planta TMB (Tractament Mecànic i Biològic) d’Els Cremats, a Elx, s’està examinant en el marc d’un procediment d’infracció que s’ha comunicat a l’Estat mitjançant una carta d’emplaçament enviada el 2 de desembre de 2021.

L’obertura d’aquest procediment d’infracció ve motivada, pel que sembla, per una transposició incorrecta de diverses directives de contractació pública de 2014, les quals no es van tindre en compte a l’hora d’adjudicar la reforma de la planta. Aquesta reforma es va adjudicar, sense cap licitació ni anunci en el Diari Oficial de la Unió Europea, a la UTE concessionària de la planta, formada per Hormigones Martínez i Urbaser, per un import de més de 20 milions d’euros.

No obstant  l’interés a indagar sobre l’objecte de la denúncia d’Ecologistes en Acció, des de la Comissió Europea novament informen que no s’actuarà ni es prendran mesures concretes, per tractar-se d’un cas individual d’aplicació incorrecta del Dret de la UE. Malgrat això, des d’Ecologistes en Acció valorem positivament la intervenció de la Comissió en aquest assumpte i confiem en el recorregut que el procediment d’infracció obert puga tindre. “A la qüestionable raó de ser d’un model basat en plantes de tractament d’aquest tipus, incapaces de gestionar adequadament els residus, s’uneixen les fundades sospites d’irregularitats en la seua adjudicació”, afirma Carlos Arribas, portaveu de l’àrea de residus d’Ecologistes en Acció. “Aquestes irregularitats molt ens temem que no es redueixen a un cas aïllat, sinó que poden ser una pràctica habitual estesa per tot l’Estat, pràctica que aquest expedient d’infracció pot traure a la llum”.

Des de Margalló-Ecologistes en Acció, que vàrem alertar en un primer moment del que estava succeint amb la planta d’Els Cremats i vàrem col·laborar en la interposició d’aquesta denúncia, també ens congratulem pel toc d’atenció de la Comissió Europea. L’obertura d’aquest expedient d’infracció ve a confirmar la mala praxi, que estem denunciant des de fa anys, de consorcis de gestió de residus i ajuntaments que atorguen tot tipus de privilegis a les grans empreses del sector per a fer els seus negocis, en detriment de petites i mitjanes empreses. A la nostra ciutat, per exemple, s’ha adjudicat la nova contracta de fems per un import astronòmic a una altra UTE formada per dues d’aquestes grans empreses, Urbaser i FCC. I això s’ha fet sense contemplar en cap moment el possible fraccionament de la contracta, la qual cosa hauria servit per a abaratir costos i per a permetre a les PIMES optar a l’adjudicació de part del servei, com contempla la nova Llei de Contractes del Sector Públic.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar