Ecologistes en Acció Mobilitat Sostenible

La bici humanitza Elx

S’ha inaugurat el nou servei de bicicleta pública bicielx, un servei que ens permet desplaçar-nos per la ciutat sense contaminar.

OPINIÓ
S’ha inaugurat el nou servei de bicicleta pública bicielx, un servei que ens permet desplaçar-nos per la ciutat sense contaminar, contribuint a la nostra salut i disfrutant del trajecte, cosa que ja es pot fer a les ciutats més avançades de l’Estat espanyol i Europa. Elx és la ciutat més important del País Valencià que disposa d’este servei a dia de hui –ni València ni Alacant s’han posat les piles encara–. Podem començar a ser un referent…

Ara, són moltes les crítiques al sistema de bicicleta pública –sense haver estat en marxa i tot– i als ciclocarrers o carrils bici nous, que en la seua majoria van per la calçada. Perquè eixe és el lloc de la bicicleta, que, com un vehicle més, comparteix espai amb el cotxe, i això és el que hem estat fent fins ara aquells que ens movem en bici per la ciutat. Ens xoca que gent que no ha mostrat mai interés a implicar-se en tot açò, ara estiga criticant tot el que s’està fent des de l’ajuntament per impulsar la bicicleta (que sempre és millorable, com tot).

També hi ha gent que ens comenta “per a pintar línies i símbols per on van els cotxes, que ho hagueren deixat com estava, que per al cas és el mateix”. Com poden dir que és el mateix ser visible i ser invisible? Fins ara hem sigut literalment invisibles per als conductors de cotxe. Hui ens estan donant una presència i visibilitat sense precedents a Elx. Amb la senyalització horitzontal i vertical el conductor ara té un recordatori en molts carrers que li indica que comparteix la calçada amb la bicicleta i que ha de limitar la velocitat a 30 km/h. La bicicleta sempre ha tingut el dret d’anar per la calçada, però ara tenim prioritat en molts carrers i la convivència comença a ser més factible; sobretot per a aquells que no se senten segurs d’eixir amb la seua bici pel carrer i els agradaria fer-ho. Ara, a més a més, tenim l’opció del bicielx si no tenim espai per deixar la bici a casa.

Moltes crítiques també es basen en premisses com “Elx no és una ciutat amb cultura de la bicicleta” o “Elx està feta per als cotxes” o “la bici és per als caps de setmana” o “estan tirant els diners”… Paciència! Elx ha passat de ser una ciutat poblada de bicicletes a una ciutat dissenyada per al cotxe. Ara hem de trobar l’equilibri i readaptar la ciutat i la mentalitat, i això no es fa en quatre dies. També, a mesura que vaja més gent en bici, més segurs seran els carrers, perquè els conductors s’hauran d’acostumar sí o sí, i ens hauran de respectar com un vehicle més. No hi ha millor pedagogia que la pràctica.

L’oposició tampoc es queda curta en les crítiques. Després que el conseller d’infraestructures es felicitara per la posada en marxa del bicielx, el seu company del PP d’Elx Manuel Botella, criticava la inversió que s’ha fet i s’està fent en les bicicletes i els carrils bici; pareix que tinga ganes que fracasse tot este tema. Sí, así de coherentes son ellos…

Des d’Elx en Bici-Margalló hem estat treballant (també amb el feedback i l’ajuda de ciclistes i participants de la Bici Crítica), donant la llanda a la Regidoria de Transports i Mobilitat Urbana de l’Ajuntament d’Elx, que ens ha tingut en compte sempre i ha respost a les reivindicacions i els consells que els usuaris de la bici els hem transmés. Si la gent que no fa més que queixar-se haguera expressat la seua opinió a l’ajuntament, i no al veí, el procés hauria estat més enriquidor. Però… vivim en el país del “criticar és gratis”.

Hem de demostrar i demostrar-nos que Elx és una ciutat ideal per a la bici com a mitjà de transport; que ho ha sigut abans, que ho està tornant a ser i que en el futur serà un referent. I ara, gràcies al bicielx i la nova xarxa de carrils bici, ho tenim més fàcil. Estem fent d’Elx una ciutat més habitable!

Jeroni Rico Pascual
Membre d’Elx en Bici-Margalló

www.elxenbici.blogspot.com


> Comparteix aquest article en:

http://es.wikipedia.org/wiki/Global_Peace_Index
1 comentari
  1. blastomera 14 anys fa
    Respon

    Buenos días, como ilicitana y amante del medio ambiente considero la llegada del bicicarril como algo muy esperado, pero lamentablemente, la construcción de este ha sido a mi parecer algo que se ha querido hacer rápido y de forma muy mejorable, en muchas zonas, se ha limitado a pintar en la zona transitable para vehículos de motor una franja coloreada, a mi parecer, como en el caso de la Avenida de la Libertad, se podría haber aprovechado esta para instalar dentro de la zona peatonal que divide la avenida un carril bici, ya que considero que las limitaciones que ven los posibles ciclistas potenciales como es mi caso, es la falta de seguridad, problema no resuelto.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar