Societat

Commemoració del centenari de Miguel Hernández

MHA l’IES L’Assumpció d’Elx, han tingut la feliç idea de commemorar el centenari de Miguel Hernández amb tot un seguit d’activitats que tindran lloc al llarg d’aquest curs i part del següent.

Hui, 30 d’octubre, 99é anniversari del naixement del Miguel, començarà el programa amb la instal·lació d’una exposició permanent de poemes, que serà renovada periòdicament.

A més a més, a les 18h00, a l’Aula Magna ‘Sixte Marco’, comptarem amb la presència de ‘Quico’, qui fou membre de la 2a Agrupació de l’Exércit Guerriller de Lleó-Galícia fins al començament del seu llarg exili a França, el 1951. D’aquesta manera, podrem conéixer de primera mà el context de repressió i resistència en que van transcórrer els darrers anys del Miguel, fins la seua mort en les presons franquistes.

Malhauradament, cada vegada són menys les oportunitats d’escoltar els testimonis dels qui es van enfrontar al franquisme amb les armes en els començaments de la dictadura. També creiem molt adient el fet de recordar la cara més política d’en Miguel Hernández i la natura del règim de terror que va acabar amb la seua vida; especialmente, en obrir-se un període de commemoracions en què ja hem hagut d’escoltar els feixistes més recalcitrants reivindicar la figura del ‘poeta alicantino’, un Miguel descafeïnat i despullat de la seua faceta més generosa i lluent: la que el va convertir en «el poeta del poble».

Per tot açò, us convidem a assistir a l’institut per escoltar la història d’un dels nostres guerrillers més volguts i, sens dubte, més incansables.

TEXTO EN CASTELLANO
En el IES L’Assumpció de Elche, han tenido la feliz idea de conmemorar el centenario de Miguel Hernández con toda una serie de actividades que tendrán lugar a lo largo de este curso y parte del que viene.

Hoy, 30 de octubre, 99º aniversario del nacimiento de Miguel, dará comienzo el programa con la instalación de una exposición permanente de poemas, que será periódicamente renovada.

Asimismo, a las 18h00, en el Aula Magna ‘Sixto Marco’, contaremos con la presencia de ‘Quico’, quien fuera miembro de la 2ª Agrupación del Ejército Guerrillero de León-Galicia hasta el comienzo de su largo exilio en Francia, en 1951. De esta forma, podremos conocer de primera mano el contexto de represión y resistencia en el que transcurrieron los últimos años de Miguel, hasta su muerte en las cárceles franquistas.

Desgraciadamente, cada vez son menos las oportunidades de escuchar los testimonios de quienes se enfrentaron al franquismo con las armas en los comienzos de la dictadura. Además, creemos que viene muy al caso recordar la faceta más política de Miguel Hernández y la naturaleza del régimen de terror que acabó con su vida; especialmente, al abrirse un período de conmemoraciones en el que ya hemos tenido que escuchar a los más redomados fascistas reivindicar la figura del ‘poeta alicantino’, un Miguel descafeinado y despojado de su faceta más generosa y brillante: la que lo convirtió en «el poeta del pueblo».

Por todo ello, os animamos a asistir al instituto para escuchar la historia de uno de nuestros guerrilleros más queridos y, sin duda, más incansables.

Vía | ciudadanosporlarepublica.info

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar