Actualitat Contaminació Ambiental Margalló Mobilitat Sostenible Societat Urbanisme

Col·lectius valencians en defensa de la bicicleta sol·liciten a Conselleria traçats atractius i funcionals per al cicloturisme

Nota de premsa

Col·lectius valencians en defensa de la bicicleta sol·liciten a Conselleria traçats atractius i funcionals per al cicloturisme

  • València en Bici, Alacant en Bici i Elx en Bici es coordinen per a exigir un traçat funcional i atractiu en un escrit dirigit a la Conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat
  • Eurovélo 8 és el nom del traçat cicloturista que haurà d’unir una ruta de 5.900 km al llarg del Mediterrani des de Cadis fins a Atenes

València/Alacant/Elx (20.06.19). Amb data de hui, els col·lectius València en Bici-Acció Ecologista Agró, Alacant en Bici i Elx en Bici-Margalló-Ecologistes en Acció han presentat a la Conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Generalitat Valenciana un escrit conjunt en el qual sol·liciten la modificació de part del traçat previst per aquesta Conselleria per a la ruta Eurovélo 8 (EV8), un itinerari cicloturista de 5.900 km al llarg del Mediterrani que pretén connectar Cadis amb Atenes en bicicleta.

En primer lloc, els col·lectius sol·liciten que el recorregut vaja el més pròxim a la costa per ser més atractiu des del punt de vista turístic. Per això demanen que es revise l’itinerari i s’enllace des de San Pedro del Pinatar fins a Guardamar del Segura evitant el pas per Múrcia ciutat. En aquest enllaç s’aporta una alternativa:

La Conselleria ja va desestimar a Alacant en Bici una alternativa més atractiva corresponent al tram d’eixida d’Alacant direcció Elx per la costa. En el seu lloc l’Administració preveu eixir d’Alacant per la Via Parc (A79) fent una volta considerable (1,3 km extra) amb nul interés paisatgístic (discorre per un polígon industrial i paral·lel a una autovia) a més de travessar un pas inferior sota l’autovia que està tapiat fins al sostre. Tot això per a evitar el «carril bici claveguera» situat a l’inici de l’A79 a Alacant.

En aquesta ocasió, Alacant en Bici i Elx en Bici presenten més documentació per a sostindre la seua alternativa, que consisteix a passar per Santa Pola i els Arenals del Sol per a unir Elx i Alacant, sempre per camins de poca densitat de trànsit i carrils bici separats en els trams en els quals la densitat de trànsit no garanteix la seguretat dels ciclistes, «trams molt localitzats per als quals sí que és necessària i viable l’actuació de l’Administració», especifiquen. «Un itinerari cicloturista ha de tindre atractiu. Fer passar cicloturistes per polígons i erms quan se’ls pot fer passar per la mateixa línia de costa és desincentivar l’ús d’un itinerari que pretén tot el contrari», lamenten els col·lectius.

Les modificacions respecte al traçat de Conselleria que planteja València en Bici se centren en el recorregut pel Parc Natural de l’Albufera. La Conselleria planteja una ruta per l’oest de l’Albufera, sense serveis turístics, sense platja i sense accés a centre d’interpretació de la natura (vegeu aquest enllaç ), mentre que el col·lectiu en defensa de la bici considera que la ruta hauria de ser turísticament atractiva, discorrent pel carril bici del Saler, que ofereix restaurants, platges i un agradable passeig per la pinada, per a visitar la gola del Pujol, el centre d’interpretació del Racó de l’Olla, endinsar-se en el Palmar i visitar els camps d’arròs fins a la Muntanyeta dels Sants, Sueca i Cullera, o continuar pel Perelló fins a Cullera (vegeu l’enllaç ).

«València en Bici i altres col·lectius ciclistes som els primers interessats en el fet que per fi la xarxa Eurovélo siga una realitat a escala local, perquè entenem que necessitem un impuls important per part de les administracions que afavorisca l’ús d’un transport no contaminant en els desplaçaments. Però si els diners es gasten en una oferta que no és turísticament atractiva per no tindre serveis, no s’utilitzarà i es pot caure en el típic error de pensar que és la bicicleta la que no interessa. Els col·lectius ciclistes i ecologistes entenem que dins d’un paratge natural les persones que es desplacen a peu o en bicicleta aporten un benefici afegit al medi ambient que no té el vehicle privat i haurien de ser potenciades oferint les mateixes o majors infraestructures viàries. A més, el trajecte per la costa que proposem ja ha sigut anunciat en la xarxa d’itineraris no motoritzats que la Conselleria ja ha presentat en el seu web, per la qual cosa entenem que és tècnicament viable», assegura València en Bici.

Eurovélo 8 compta amb el finançament de les diferents administracions autonòmiques i regionals per les quals transcorre l’itinerari, en aquest cas, la Generalitat Valenciana, que ha comptat amb tècnics amb els quals, en opinió d’aquests tres col·lectius, «la comunicació mútua podia haver sigut millor, acceptant en major mesura les propostes dels col·lectius locals, que coneixen bé els hàbits ciclistes en el territori».

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar