Ecologistes en Acció Margalló Mobilitat Sostenible

Ciberacció: L’AVE, un tren per a rics pagat amb diners públics

Aposta per un model antisocial, antiecològic i antieconòmic.

> Amb l’arribada de l’AVE Madrid-València el proper 18 de desembre (128 € anar i tornar) es consuma l’aposta per un model de transport antisocial, antiecològic i antieconòmic.

Manifest | VOLEM UN TREN PER A TOTS I TOTES, PÚBLIC, SOCIAL, SEGUR I SOSTENIBLE

L’AVE, un tren per a rics pagat amb diners públics.

El proper 18 de desembre entrarà en funcionament l’AVE Madrid-Valencia-Castella la Manxa-Múrcia. Aquesta costosíssima infraestructura, 12.410 milions d’euros -2 bilions de les antigues pessetes- que hem pagat entre tots i totes amb diners públics, és un tren elitista que es planteja per a una minoria acomodada però no com us servei públic per a tots i totes.

L’AVE és antisocial: Pel seu alt preu, 128 € anar i tornar València-Madrid -un 68% més del que costa actualment l’Alaris- quan el mateix trajecte en autobús costa 35’72 €. I que no ens enganyen amb ofertes com la ‘tarifa web’ -amb el 60% de descompte-, a la que tan sols una minoria d’afortunats podrà accedir, com passa en l’actualitat. Perquè uneix grans ciutats però divideix el territori, no donant cap tipus de servei a les poblacions per on passa, ni possibilitat d’enllaç des d’altres properes. Si ni tan sòls es pot dur una bicicleta! Perquè elimina altres trens alternatius més econòmics i populars, expulsant als seus tradicionals usuaris a la carretera.

L’AVE es antiecològic, no sols pels enormes impactes ambientals que ocasiona el seu traçat, sinó també pel seu altíssim consum energètic, que serà quasi el d’un avió. L’AVE circulant a 350 km/h haurà de tindre una potència superior als 12.000 kw, amb un consum similar al d’una ciutat de 50.000 habitants. Cal recordar que el 66% de l’electricitat s’obté de fonts no renovables -combustibles fòssils i energia nuclear-. A més respon a un model de vida de deslocalització del lloc de treball, de l’oci i de la residència, és a dir, afavoreix la destrucció del territori com espai de vida i de comunitat.

L’AVE és antieconòmic, el seu elevadíssim cost no es podrà amortitzar mai. Però el que es pitjor, el seu funcionament i manteniment tampoc es cobrirà amb el preu dels bitllets. Serà sempre un transport deficitari. Per a cobrir sols les despeses de manteniment es necessitarien entre 4,5 i 9 milions de passatgers a l’any, quan l’AVE Madrid-València té una previsió -molt optismista- de 3 milions. A més una inversió tan elevada no servirà per a transportar mercaderies que continuaran circulant per unes vies convencionals oblidades o aniran a agreujar el ja important col•lapse de les nostres carreteres.

Quins són el trens vertaderament rentables i útils socialment? El tren convencional, que és el que utilitza el 98 % dels usuaris: les rodalies, el metro i els Talgo, Alaris i Euromed que eliminaran poc a poc, per a deixar-nos sense tren.

Denunciem la progressiva implantació d’una doble xarxa ferroviària al nostre país: Una l’AVE, de primera, en ample internacional, exclusiva per als trens d’alta velocitat, que utilitza una minoria d’usuaris amb alt poder adquisitiu i dotada de fortes inversions; i altra de segona, en ample ibèric, per a trens de rodalies, regionals i de mercaderies, que utilitza la gran majoria d’usuaris del ferrocarril i amb un gran dèficit d’inversions.

Per estar en contra d’aquest model de transport que suposa un malbaratament irracional, insensat i injustificat, exigim:

  • Tarifes socials, assequibles per a totes les butxaques.
  • Manteniment dels Alaris, amb les mateixes freqüències i preus actuals, com alternativa a l’elitista AVE.
  • Inversions en els ferrocarrils convencionals, els que utilitzem la immensa majoria dels ciutadans, amb modernització de les línies, millors serveis, noves línies de rodalies…
  • Adaptació i compatibilitat en tots els trens de la bicicleta i el ferrocarril.
  • Uns trens de qualitat, còmodes, moderns, segurs i polivalents.

Que no ens enganyen! El vertader progrés és el que beneficia a tots els ciutadans i no a una minoria! Prou de malbaratament insostenible!

PLATAFORMA PER UN FERROCARRIL PUBLIC, SOCIAL I SOSTENIBLE

+ info | Firma per un tren per a tots i totes, públic, social i sostenible.

Via | ecologistasenaccion.org

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar