Ecologistes en Acció Espais Naturals

ACCIÓ DE PROTESTA CONTRA LES TALES DE MILERS DE PINS AL PARC NATURAL DE PENYAGOLOSA

Avui dijous 8 de desembre, varies dotzenes de persones, representants de la plataforma BOSC VIU, han efectuat una pacífica acció de protesta contra les tales de milers de pins en bon estat que està efectuant la Conselleria de Medi Ambient al mateix cor del Parc Natural del Penyagolosa, amb l’excusa de combatre una plaga de vesc (“muérdago”).

Una bona representació de membres de la Comissió Forestal d’Agró, excursionistes i membres de MARFULL i de GECEN, integrats tots en la Plataforma Bosc Viu, han desenvolupat una vistosa acció pacífica de protesta contra les tales injustificades i abusives, davant l’ermitori de Sant Joan.

Unes cinquanta persones han desplegat cartells que formaven els lemes: “Prou de tales pel vesc” i “Per protegir no cal destruir” i han repartit fullets informatius a visitants i excursionistes que es trobaven en les immediacions de l’ermitori, així com a representants de col•lectius locals relacionats amb el parc natural de Penyagolosa. Bosc Viu està en contacte amb diferents entitats de la comarca i de la resta de Castelló per coordinar actuacions en contra de les tales i d’altres actuacions agressives de la Conselleria de Medi Ambient en relació a la gestió del parc i la seua equivocada política de “prevenció” d’incendis (PPIF).

BOSC VIU reclama la immediata paralització i suspensió de les tales i que es posen en marxa actuacions alternatives, sense impacte ambiental, basades en repoblacions respectuoses i diverses amb arbres i arbusts, diversificar les fonts d’alimentació de les aus (que transmeten el vesc), així com podes selectives i altres actuacions puntuals i respectuoses amb l’entorn.

La Plataforma també s’oposa al Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del Parc de Penyagolosa (PPIF) elaborat per la Conselleria, que pretén obrir gran quantitat d’inútils tallafocs, l’eliminació de vegetació i la desprotecció del sòl fèrtil, mentres es retallen les partides econòmiques dedicades a la veritable prevenció (evitar les causes humanes dels focs) i que inclouen vigilància, detecció, dissuasió, regulació d’usos, formació, educació ambiental, etc.

La Conselleria es justifica dient que talla milers de pins adults, molts d’ells en bon estat, per controlar una plaga de vesc (Viscum album “muérdago”), una planta paràsita que xucla saba de la planta i que, amb el temps, al cap d’anys, podria arribar a matar alguns pins.

Pensem que aquesta actuació no està justificada. Els efectes que té són molt negatius. No sols s’eliminen milers de grans arbres, sinó que les tales i l’extracció de fusta danyen altres arbres i arbusts, afecten el sòl fèrtil i incrementen l´erosió. A banda, hi ha alternatives millors.

És la política de l’administració valenciana la que ha convertit els nostres boscos en monocultius de pins, monòtons, poc diversos, amb poca cobertura vegetal, empobrits i amb moltes plagues (no sols de vesc, també de processionària i d’altres). De la mateixa manera, els plans que té la Conselleria en la seua política desencertada de “prevenció” d’incendis insisteix en la mateixa direcció d’eliminar arbres i arbusts i desprotegir i alterar el sòl. Pretén fer grans “tallafocs” (que no aturen el foc) i eliminar milers d’arbres; pretén eliminar la vegetació arbustiva i desprotegir i danyar el sòl. Tot açò converteix els boscos en ecosistemes empobrits, dèbils, perdent el seu valor ecològic, paisatgístic i, sobretot, danyant les valuoses funcions ecològiques que el bosc fa gratuïtament per nosaltres (recarregar els aqüífers, evitar les crescudes dels rius i barrancs, retenir el sòl fèrtil, mantenir una rica varietat d’espècies animals, vegetals, de fongs i bolets i altres éssers vius, necessaris pel bosc.

En l’acte han participat portaveus autoritzats de la plataforma que han donat les oportunes explicacions als periodistes i visitants. També estaven presents una sèrie de biòlegs, experts en botànica, que han estudiat i seguit les actuacions i que assessoren a Bosc Viu.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar