Espais Naturals Margalló Residus

Margalló adverteix sobre l’actual servei de neteja mecànica de les platges

La setmana passada sol·licitem a l’ajuntament d’Elx, concretament a les regidories de Neteja i Platges, la substitució de l’actual servei de neteja mecànica de platges del municipi per neteja manual, per a acabar així amb les greus conseqüències ambientals que el servei origina. El garbellat que diàriament s’està realitzant amb tractors comporta l’alteració de l’equilibri de la biodiversitat existent a les platges. Es retira indiscriminadament matèria orgànica natural provinent de la mar, com a restes de posidònia i d’altres fanerògames marines, disminuint el desenvolupament de microorganismes i fauna intersticial i desprotegint els sediments marins, la qual cosa pot comportar a curt i mitjà termini la pèrdua d’arena en la pròpia platja. Aquesta pèrdua d’arena s’està accelerant amb l’augment de la freqüència de temporals que assoten el nostre litoral i amb l’increment de la seua virulència, tot això a conseqüència del canvi climàtic. És un procés que estem contemplant de primera mà en zones del nostre litoral com El Pinet o La Marina. Es garbellen diàriament amb maquinària pesant zones que, en estar allunyades d’accessos i tindre per això molt poca afluència de banyistes, no compten pràcticament amb residus. A més, en el cas de la Marina, per l’estretor de la franja de platja, es garbella prop de les dunes, descalçant el peu del seu talús, i en zones d’arena humida, on mai s’haguera de realitzar neteja mecànica.

En la nostra opinió, l’alternativa a l’actual gestió passa per la neteja manual de les platges i la conscienciació dels usuaris. La neteja manual és més selectiva i permet deixar en la pròpia platja les restes naturals d’espècies com la posidònia, que, com se sap, protegeixen la pròpia platja davant temporals. Pel que respecta a aconseguir una major conscienciació dels usuaris, des del nostre col·lectiu recordem que, entre els requisits per a aconseguir la distinció com a bandera blava, es compta el proporcionar una adequada informació ambiental als usuaris i l’organització d’activitats d’educació ambiental en les pròpies platges, alguna cosa que no tenim constància que s’estiga fent. Una major conscienciació de les persones que acudeixen a gaudir de les nostres platges redundaria en menys residus abandonats en elles i per tant en platges més netes. I a més, una adequada informació sobre, entre altres coses, el paper que juguen les restes de posidònia en l’arena, evitaria crítiques com les abocades fa escassos dies per veïns i usuaris de les nostres platges.

 

 

Finalment, des de Margalló recordem que, a tot el que s’ha dit, s’afig un nou factor a tindre en compte. La tortuga babaua (Caretta caretta), també forçada pel canvi climàtic, està començat a desplaçar-se fins a les nostres costes per a niar. Per a garantir la seua supervivència, serà necessari conservar adequadament llocs perquè depositen els seus ous, la qual cosa implica la conservació de les escasses zones naturals que encara ens queden en el nostre litoral. Però també serà necessari un canvi en la gestió de les nostres platges, perquè no prevalguen únicament criteris estètics a l’hora de dissenyar aquesta gestió . La neteja mecànica d’aquestes trenca amb la tranquil·litat que les tortugues necessiten a la nit per a poder niar. El tràfec continu fins a ben entrada la matinada dels tractors, il·luminant la platja i amb gran baluern, les espanta i allunya de la zona. Si alguna, malgrat tot, aconseguira niar en les poques hores que queden entre la finalització del treball de la maquinària de neteja i l’alba i no es localitzara el niu, la qual cosa succeeix amb molta freqüència, la compactació de l’arena produïda per la maquinària pesant malmetria la posada.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar