Activitats Margalló Patrimoni

Margalló-Ecologistes en Acció celebra amb una marxa en bici el II Dia de les Vies Pecuàries

Amb aquesta marxa volem denunciar l’apropiació de camins públics per particulars i el deixadesa de les administracions en la gestió d’aquest patrimoni col·lectiu

 

Aquest pròxim diumenge 3 d’abril realitzarem una marxa ciclista reivindicativa en defensa de les vies pecuàries i els camins públics. Aquesta activitat, la primera edició de la qual es va dur a terme per tot l’estat en 2020, s’uneix a altres organitzades per tot el territori nacional per Ecologistes en Acció amb el suport de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) i la Plataforma Ibèrica pels Camins Públics (PICP). La marxa recorrerà, al llarg dels seus 30 km de recorregut, diverses vies pecuàries del terme municipal, amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància d’aquests camins públics i la necessitat de la seua catalogació, defensa i conservació.

Elx compta en 23 d’aquestes vies pecuàries protegides des de l’any 1993, distribuïdes en canyades, senderes o assegadors segons la seua diferent amplària. Algunes d’elles formen part de la xarxa viària convencional, com és el cas de la Vereda de Sendres o de la de Dolors, però moltes altres són pràcticament desconegudes i transcorren per zones poc freqüentades del nostre municipi, articulant i connectant el nostre territori des de fa segles. Constitueixen moltes vegades corredors de biodiversitat, béns de domini públic que atresoren exponents del patrimoni històric lligats a usos en diferents etapes, que tenen una funció social transcendental per a l’ordenació del territori, la generació de riquesa i el manteniment i el trànsit de la ramaderia transhumant, els usos recreatius, esportius i les activitats socioculturals que es realitzen en elles en ple contacte amb la naturalesa.

La marxa està oberta a la participació de tot el món, tindrà una duració aproximada de 4-5 hores i recorrerà una distància d’uns 30 km , amb una dificultat mitjana-baixa. Al llarg del recorregut es realitzaran parades explicatives, on entre altres coses donarem compte dels seus valors i de la seua problemàtica.

Una de les vies que tenim previst en part recórrer és l’assegador de Barbasena, que denunciem l’any 2020 que havia sigut tallada per una explotació agrícola. Hui dia i igual que ha succeït en altres ocasions, segueix sense restablir-se aquesta via, la qual cosa ens mostra l’abandó i el desistiment de funcions de les diferents administracions davant l’apropiació, per part de particulars, d’aquest patrimoni de domini públic.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar