Activitats Agroecologia Espais Naturals

Margalló-Ecologistes en Acció demana mesures al gobern valencià per a frenar l’agroindustria a l’entorn del Fondo

Aquest diumenge organitzem, junt amb altres col·lectius, una marxa de denúncia d’aquesta problemàtica en commemoració del Dia Mundial dels Aiguamolls

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial dels Aiguamolls, des de Margalló-Ecologistes en Acció hem reclamat mesures urgents a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a salvaguardar l’entorn del Fondo de la proliferació d’empreses d’agricultura industrial.

 

Aquesta reclamació es fa necessària en vista de la recent implantació d’alguna d’aquestes empreses al sud del parc natural, en la zona coneguda com Vistabella, un cas que podria repetir-se tenint en compte l’enduriment de la normativa legal i les restriccions a empreses d’aquest tipus, moltes d’elles que operen al Camp de Cartagena, per la catàstrofe ambiental esdevinguda aquest estiu en la Mar Menor. L’impacte paisatgístic de la implantació d’aquestes empreses a l’entorn del Fondo és més que evident: la utilització de plàstic i geotèxtils per a protegir els cultius suposa la desaparició d’un hàbitat utilitzat abans per multitud d’espècies animals, especialment ocells, per a alimentar-se, descansar o reproduir-se. Si a això  unim la utilització massiva de fertilitzants químics i plaguicides, amb la inevitable contaminació d’aqüífers que això suposa, l’efecte pot ser similar a l’esdevingut en la Mar Menor.

 

Una altra qüestió a tindre en compte és la variació en el sistema de regadiu tradicional que aquestes explotacions agrícoles comporten. No respectar el sistema de reg secular suposa un perill tant per al sistema agrícola com per a l’ambiental. Per això reclamem més ajudes a iniciatives d’agricultura sostenible per a evitar problemes com el que s’està generant a l’entorn del Fondo. És necessari que, d’una vegada per sempre, des de l’administració pública es recompensen els beneficis ambientals que iniciatives com la del Parc Agrari de Carrissars proporcionen a tota la societat. Sense suport de les institucions públiques a iniciatives d’agricultura sostenible com aqueixa és molt complicat poder lluitar contra l’expansió d’aquest tipus d’empreses, que vetlen exclusivament pels seus interessos econòmics.

Per a conscienciar sobre aquesta problemàtica i en commemoració del Dia Mundial dels Aiguamolls, des de Margalló, l’Associació per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx i la Colla Ecologista “El Campanà” de Crevillent, que com Margalló pertany també a Ecologistes en Acció, hem organitzat una marxa per a aquest diumenge (6 de febrer)  per l’entorn del Fondo. S’hi donarà a conèixer la problemàtica esmentada i les alternatives existents per a preservar els valors naturals de la zona. L’eixida per a aquesta activitat serà a les 10 h des de l’aparcament de l’Hospital del Vinalopó. És necessària inscripció prèvia en la web de Margalló.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.

*

també et pot agradar